Karloop Shah Alam

Perkongsian kenderaan yang disebarkan

kereta sewa murah shah alam

Perkongsian kereta bersama (dalam mana-mana disebut perkongsian kenderaan individu ke individu dan penyewaan kenderaan yang disampaikan) adalah kitaran di mana pemilik kenderaan yang ada membuat kenderaan mereka terbuka untuk disewa oleh orang lain untuk jangka masa yang pendek.

Kemungkinan Berkongsi Kereta

Perkongsian kereta sewa murah shah alam yang sesuai adalah sejenis kemajuan individu atau kegunaan sinergis individu, sebagai sebahagian daripada ekonomi perkongsian. Strategi ini disepakati dengan kelab kenderaan biasa, misalnya, Streetcar atau Zipcar (kira-kira pada tahun 2000), namun menggantikan armada biasa dengan pasukan tentera laut ‘maya’ yang berisi kenderaan dari mengambil pemilik intrik. Dengan perkongsian kereta yang disebarkan, pemilik kenderaan intrik boleh mengenakan kos untuk menyewa kenderaan mereka ketika mereka tidak menggunakannya (kenderaan dipandu hanya 8% peratus pada umumnya).

Berkongsi pemegang pajakan dapat memperoleh kesempatan untuk mendekati dan masuk akal kenderaan dan membayar hanya untuk waktu yang diperlukan untuk menggunakannya. Pada tahun 2011, sebuah organisasi penyelidikan Amerika Frost dan Sullivan mendapati bahawa penduduk Getaround yang biasa menjimatkan lebih dari $ 1,800 secara konsisten dengan menggunakan bantuan perkongsian kenderaan kerana mempunyai kenderaan untuk perjalanan sejauh beberapa batu. Pada tahun 2014, Jawatankuasa Rumah Usaha Kecil Amerika Syarikat menyampaikan bahawa “pembeli tidak menghiraukan apa yang mereka inginkan tanpa organisasi, dan penjual memperoleh – jika hanya mengingat fakta bahawa mereka secara berkala tidak akan mempunyai alternatif untuk membawa mereka ke meja organisasi yang tersedia untuk dibeli kepada penduduk umum tanpa tahap tersebar. ”

Karloop Shah Alam

Persatuan kereta sewa murah shah alam dalam bahagian ini menyaring individu (dua pemilik dan penghuni) dan menawarkan tahap tertentu, secara umum sebagai laman web dan aplikasi ringkas, yang menyertai majlis sosial ini, menguruskan pengaturan sewa dan mengumpulkan sebahagian. Persatuan mengambil tempat dalam ruang lingkup 25% dan 40% dari pampasan langsung, yang merangkumi jaminan peminjam / pemajak, perbelanjaan kerja, dan pembantu krisis. Selepas itu, mereka memberi cek DMV kepada pembantu krisis, layanan pelanggan dan penyewa doktor haiwan.

Begitu juga dengan kemajuan individu ke tunggal, Internet dan peruntukan organisasi berdasarkan zon sama seperti penyebaran kemajuan yang dapat disesuaikan dengan peningkatan perkongsian kereta bersama. Tambahan pula, lulusan sekolah yang berterusan kurang tertarik kepada pemilikan kenderaan seperti zaman lampau.